Choď na obsah Choď na menu

Domáci kváskový chlieb

INGREDIENCIE

600 g
chlebová múka
 
400 ml
voda
 
2 KL
drvená rasca
 
2 PL
domáci kvások
 
2 KL
soľ

 

Do misky nasypeme naváženú múku, pridáme vodu, rascu rukou spracujeme lepivé cesto, ktoré prekryjeme utierkou a necháme odpočívať 2 hodiny.

 
 
 

Potom do cesta pridáme kvások a prekladaním cesta v miske ho postupne zapracujeme.

 
 

Cesto následne posolíme a opäť prehnetieme, zakryjeme a necháme oddychovať ďalšie 2 až 3 hodiny.

 
 

Potom cesto vyklopíme na zľahka pomúčenú pracovnú dosku a vyformujeme do tvaru našeošatky. Bochník vložíme do ošatky a necháme kysnúť 3 až 4 hodiny.

 
 

Po tomto čase ošatku preložíme papierom na pečenie a bochník z nej vyklopíme priamo na papier. Povrch chlebíka narežeme a preložíme aj s papierom na plech.

 
 

Rúru rozohrejeme 250-260°C, na spodok vložíme plech s 250 ml vody a dostrelu rúry vložíme plech s bochníkom a pečieme najskôr 25 minút, potom plech s vodou vytiahneme a chlebík dopekáme ešte 25 minút pri zníženej teplote 210°C.